Kapinahenki




Jos olisin tehnyt kyseenalaistamatta kaiken sen, mitä yhteiskunta, vanhemmat, perhe ja kanssaihmiset ovat minulta odottaneet, olisin varmaan päässyt elämässäni paljon helpommalla. 

Kuka on määritellyt, miten ihmiselämä pitää elää? Käy koulua, mene töihin, hanki auto, asunto, perhe ja lapsia. Tottele, tottele, tottele sokeasti. Älä ajattele omilla aivoillasi. Ole kunnon kansalainen, lainkuuliainen, vastuuntuntoinen ja nöyrä yhteiskunnan palvelija. Tee niin kuin valtaapitävät neuvovat, käskevät, vaativat. Sinut on sidottu yhteiskuntaan tuhansin sidoksin ja vaikka kuinka rimpuilet, irti et pääse. Olet orja, se sinä todella olet, syntymästäsi kuolemaan asti. 

Ja auta armias, jos et tähän suostu. Jos kerrankin yrität poiketa sallitulta polulta, saat tuntea sen nahoissasi. Ensin yhteiskunta syyllistää sinut ja sen jälkeen kanssaihmiset painostavat sinut luopumaan typeristä, omista ajatuksistasi. Ja, jos sekään ei auta, lopulta sinut eristetään yhteiskunnasta. Jokainen kunnon kansalainen haluaa laittaa sinut torille jalkapuuhun, toisten ilkuttavaksi ja kivitettäväksi. 

Kyllä minäkin kouluni läpi kahlasin, sillä siihen aikaan ei pullikoitu, eikä opettajille lällätelty. Sitten ryntäsin työelämään ja pyörin oravanpyörässä, innoissani kuin pieni eläin. Hankin auton ja asunnon ja järjestin itseni velkavankeuteen kymmeniksi vuosiksi. Lopulta tuli kuvioihin myös perhe ja lapsikin.

Mutta jossain sielunsopukoissa kytevä kapina heitti kyllä monesti kapuloita rattaisiin ja laittoi minut välillä kulkemaan  tallaamattomia, omia polkuja. Jossain vaiheessa ymmärsin, etten voi tehdä muita ihmisiä onnelliseksi, vaikka hakisin heille kuun taivaalta. Toisten toiveiden täyttäminen on loputon suo ja ennen kuin huomaatkaan, olet uponnut siihen kaulaasi myöten. Maailma ja ihmiset ympärilläsi eivät ole koskaan tyytyväisiä tekoihisi, vaan vaativat ahnaasti lisää ja lisää niin kauan, kun sinä sanot, että nyt riittää. 

Lopulta universumi pakottaa sinut asettamaan rajat tälle kaikelle toisten miellyttämiselle. Siitä alkaa uusi vaihe elämässäsi ja tulet huomaamaan, että olet astunut ehkä vaikeimmalle polulle, koko maallisen taivalluksesi aikana. 

Mukavaa talvipäivää 🌟⛄💖⛄🌟




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti